Status uppdatering - Tjnsten vervaka lnkbyten r nu ppen fr alla.
Vi vervakar just nu 34 lnkbyten (ppen beta)

WebbhotellJakten

Registrera nytt konto | Glmt Lsenord

Startsida Artiklar Tips på e-handelslösningar vid start av webbshop

Tips på e-handelslösningar vid start av webbshop

Om du funderar på att starta en webbutik så lämpar sig denna artikeln till dig som saknar kunskapen om vilken typ av e-handelslösning man bör välja. Artikeln kommer gå djupt in på två av de mest populära e-handelslösningarna som finns i dag vilket är PrestaShop och Magento, fördelar och nackdelar kommer vägas in i båda lösningarna.

Både Magento och PrestaShop är av så kallad open source vilket innebär att du kan göra vilken typ av ändring som helst i koden för att kunna skapa en så unik webbshopp som möjligt. Båda lösningarna är helt gratis att använda och båda två är bra på sina sätt och ingen av dem vinner över den andra förutom när det kommer till dina egna önskemål / kriterier.

PrestaShop

PrestaShop- ehandelslösning

http://www.prestashop.com/
PrestaShop är en prisbelönt e-handelslösning som har en väldigt bra och enkel plattform med ett stort community i grunden, över 150 000 nätbutiker använder sig ut av denna plattform i dag. PrestaShop lanserades i Paris 2007 och sedan dess har plattformen vuxit enormt och vunnit Best Open-source Business Application award två år i rad, den stora anledningen till att den vann är för att den anses vara väldigt användarvänlig och enkel att underhålla.

PrestaShop lämpar sig till mindre och medelstora webbshoppar men fungerar även på stora butiker, där är som sagt inga begräsningar på antal produkter i plattformen.

Bästa egenskaperna hos PrestaShop

 • Hantering av kataloger
 • Tydligt administrationsgränssnitt
 • Sökmotorsoptimerad
 • Analytics och rapportering
 • Lokalisering / skatter
 • Tydligt system för leverand och betalningar

Magento

Magento - ehandelslösning

http://www.magentocommerce.com/
Magento lanserades 2008 och är i dag installerat hos mer än 150 000 webbshoppar runt om i världen vilket gör den till den mest populära e-handelsplattformen. Det är dock ingen överraskning med tanke på att Magento är väldigt rikt med funktioner.

Plattformen bygger på ett ramverk som heter Zend Framework med MVC struktur och har jämfört med PrestaShop det största communityt med utvecklare och användare vilket gör att det oftast är enkelt att fråga om hjälp när t.ex. problem uppstår eller du vill ha hjälp med att ändra något i koden.

Sen 2001 har eBay och Magento ett samarbete vilket har gjort att utveckling på Magento har ökat avsevärt med nya och bättre funktioner tillkommer kontinuerligt.

Bästa egenskaperna med Magento

 • Kundsegmentering
 • Marknadsföring och varuexponering
 • Produktverktyg så som betyg och recensioner
 • Sökmotoroptimering

Google Trends

För intressets skull kan vi ta en titt på Google Trends hur sökningar ser ut för att jämföra.

Enligt grafen kommer PrestaShop närmre Magento för varje år som går och har ökat mycket under de senaste åren men Magento har lyckats ligga först och växer också stadigt. Avståndet ser ut att minskas mellan de två kundvagnarna.

PrestaShop mot Magento

 • Öppen källkod ( Open-source )
  Båda plattformarna är open-source. Det är en viktig fördel för e-butiksägaren som behöver egenskaperna och verktygen till att modifiera och hantera sin webbutik utan några extra kostnader.
 • Producerad för
  Magentos lösning passar bäst till storskaliga e-butiker samtidigt som PrestaShop erbjuder en ypperligt bra verktyg för små och medelstora e-butiker med lite mindre funktioner jämfört med Magento.
 • Installation & användarvänlighet
  PrestaShop vinner den här duellen över Magento när det kommer till installation av mjukvaran och ska inte vara några problem även för nybörjare. Magento är dock inte lika enkelt att sätta upp men kommer med fler funktioner.
 • Community & kundsupport
  Magento har en större och mer utvecklad support jämfört med Prestashop vilket kan vara till stor fördel för Magento. PrestaShop erbjuder i dag ingen officiell support och i stället får man söka sig till deras forum där volontärer kan hjälpa en.
 • Hastighet / laddtid
  PrestaShop vinner på laddningstid och går att placera på delad miljö hos olika svenska webbhotell. Detta går dock inte så bra med Magento som är så pass tung plattform och den presterar mycket dåligt på vanliga webbhotell. För att kunna köra Magento relativt snabbt behöver du en hyfsad VPS (virtual private server) eller dedikerad server samt en rätt konfigurerad server för att snabba upp laddningstiderna.

  Magento är en riktigt tung plattform som kräver rätt konfiguration samt kraftfullare resurser i bakgrunden jämfört med PrestaShop.
 • SEO ( Sökmotoroptimering )
  En viktig egenskap Magento har är att den är väldigt sökmotoroptimerad jämfört med PrestaShop och många andra eCommerce lösningar.
 • Teman & Design
  Båda e-handelslösningarna är likvärdiga på den här punkten och PrestaShop har många teman som är gratis att ladda ner men de är inte uppdaterade så ofta. Magento erbjuder också väldigt många teman och är oftast likvärdiga med PrestaShop.
 • Moduler & Plugin
  Moduler för Magento kan kosta betydligt mindre än moduler till PrestaShop och i bland är dem även rättvist prissatta och även i bland gratis.
 • Funktioner som är unika
  Megento har några unika funktioner så som att kunna dela in kunder i grupper, administrera flera webbutiker från ett administrationsgränssnitt, önskelista, produktjämförelse och dessa funktioner är inte standard hos PrestaShop.

Moduler & funktioner - översikt

Funktioner PrestaShop Magento
Flera valutor Ja Ja
Open Source 100% 100%
Pris gratis gratis och Enterprise version
som kostar.
Flera språk Ja Ja
Önskelista Nej Ja
Produkt jämförelse Nej Ja
Statistik Ja Nej
Nyhetsbrev Ja Ja
Kuponger Ja Ja
SEO URL Ja Ja
Försäljningsrapporter Ja Ja
Relaterade produkter Ja Ja
Utskrivbara fakturor Ja Ja
Produkt betyg Ja Ja

Slutord

Vilken e-handelslösning vinner? Ingen av dem vinner.

Det viktiga är att du bestämmer vilka personliga krav du har innan du gör ditt val. Om du har planer på att sälja några tusen produkter i några hundra kategorier och du saknar tekniska färdigheter för att kunna utveckla din webbshop så rekommendera vi PrestaShop alla dagar i veckan.

PrestaShop är en väldigt bra plattform som ingångsfas i e-butiksvärlden vilket väger väldigt tungt.

Om du planerar att utveckla en väldigt stor webbshop/kedja eller vill skapa flera webbshoppar så är det bättre att använda Magento. Hjälp går att söka via Magentos engagerade och professionella supportteam.Dela artikeln med andra

Andra intressant artiklarna