Status uppdatering - Tjnsten vervaka lnkbyten r nu ppen fr alla.
Vi vervakar just nu 34 lnkbyten (ppen beta)

WebbhotellJakten

Registrera nytt konto | Glmt Lsenord

Startsida Artiklar City Network lägger till 50 nya toppdomäner i sitt domänsök

City Network lägger till 50 nya toppdomäner i sitt domänsök

City NetworkNu i veckan valde City Network att lägga till ytterligare 50 toppdomäner du kan söka ledig domäner på men något du bör tänka på innan du registrerar domän är att sökmotorerna inte ser alla CCTLDs som generiska domäner, mer om hur sökmotorerna tolkar det finns längre ner i artikeln.

City Network passade även på att uppdatera hur sökfunktionen går till för att snabba upp processen genom att kolla emot en whois-databas istället. Det gamla sättet var att direkt gå till källan för att kolla om en domän är ledig eller inte vilket är mer tillförlitligt men en bekostnad på hastighet. Nu valde dem att gå via whois-databasen som kanske inte ger en helt korrekt tillförlitlighet men är betydligt snabbare.

Preliminärt resultat kallas det och kan ha en felmarginal på 1-2% men genom att klicka vidare för att beställa domännamnet görs det en ny sökning via den riktiga källan för att se om det verkligen är ledigt.

Med 50 nya toppdomäner kan du t.ex. lansera din hemsida / tjänst under flera språk och inrikta dig geografiskt till nya länder.

Hela listan över alla nya toppdomäner

BE CD CC CM CZ
EC GG
GL GR GS
GY
HK
HM HN
COM.HR
HT
IM
IO IS
JE
KG
LA
LC
LT
LU
LV
LY
MA
MN
MS
PE
PM
PW
QA
SC
SH
SI
SO
SR
ST
SX
TC
TF
TK
TW
VC
WF
YT
NO
FI

Planerar du att använda någon av dessa toppdomäner på den svenska marknaden?

I så fall bör du ta det lugnt för många av dessa toppdomäner behandlas inte som .nu som är en ccTLD (Country code top-level domain) men som även behandlas som en gTLD (Generic Top Level Domain).

Vad i hela friden betyder då det undrar väl de flesta.

I Sverige har vi ccTLD-domänen .se som är våran domän för Sverige och är knuten till Sverige vilket gör att domäner med .se prioriteras av sökmotorn Google.se.

Sen finns det gTLD-domäner som är generiska vilket betyder mer eller mindre att de inte har en anknytning till något land vilket gör att dessa också kan prioriteras av Google.se. Dock finns det vissa ccTLD-domäner som Google har valt ut som ska hanteras som vanliga generiska domäner (gTLD) på grund av att många användare / webbplatsansvariga ofta ser dessa som mer generiska än geografiskt knutna.

I tabellen ovan ser du vilka ccTLDs som räknas som gTLD. Alla som är blåmarkerade räknas som generiska domännamn och alla andra är knutna geografiskt till sitt land.

Gå vidare till City Network härDela artikeln med andra

Andra intressant artiklarna