Status uppdatering - Tjnsten vervaka lnkbyten r nu ppen fr alla.
Vi vervakar just nu 34 lnkbyten (ppen beta)

WebbhotellJakten

Registrera nytt konto | Glmt Lsenord

Startsida Artiklar Besöksräknare - Vilka gratis alternativ finns det?

Besöksräknare - Vilka gratis alternativ finns det?

Besöksräknare - Besökarstatistik

Vi har nog alla sett små räknare i botten på hemsidor som visar hur många sidvisningar en hemsida har haft under en viss tid. Dessa räknare uppstod på 90-talet då det blev häftigt att ha en liten räknare på hemsidan som visar hur många sidvisningar hemsidan har haft sen räknaren lades in.

Dessa räknare är i dag totalt förlegade och det finns ingen anledning till att visa sina besökare hur många sidvisningar sin hemsida har haft.

Ett tips är att försöka undvika dessa så kallade "hit counters" då många av dessa räknare ingår i fula länkbygges-kampanjer med gömda länkar som placeras på din hemsida.

I dag är besöksräknare så mycket mer än bara att visa sidvisningar, t.ex. kan man se var alla besökare kommer ifrån samt se djup statistik om hur besökare beter sig på hemsidan. Många bra tjänster kan också visa för dig vilka sökord som konverterar bäst på din hemsida om inte annat så vet du vilka sidor på din hemsida som inte konverterar.

I denna artikeln kommer vi lista två tjänster som är helt gratis att använda, det en kräver inte någon egen mjukvaruinstallation utan bara en enkel html / javascript som placeras i botten av hemsidan medans det andra kräver en installation innan användning med sina egna fördelar.

Google Analytics exempel

Google Analytics

www.google.com/analytics/

Google Analytics är en av de bästa på att föra statistik över dina besökare och deras beteenden. Detta verktyg är verkligen inte bara en besöksräknare utan ett verktyg för att kunna göra djupa analyser om hur din webbplats presterar.

Genom att använda detta verktyg kan du se vilka undersidor som besöks oftast och där genom se vad som lockar dina besökare till hemsida.

Lista över bra funktioner

 • Tillgång till besökarinformation via API
  Du kan få tillgång till all besök data och där genom skapa automatiska rapporter om du så vill. Om inte annat då kan du göra backup av all data.
 • Anpassade rapporter
  Google Analytics erbjuder också möjligheten till att skapa anpassade rapporter vilket ger dig möjligheten till att skapa dina rapporter precis som du ville ha det.
 • Profiler
  Du kan även sätta upp profiler så som t.ex. en profil endast kopplat till trafik från bloggar eller varför inte trafik som endast kommer via ditt nyhetsbrev.

Open Web Analytics

Open Web Analytics exempel www.openwebanalytics.com

Google Analytics må vara gratis i den meningen att man inte betalar några pengar för tjänsten men vad gör Google med informationen från din webbplats? Den frågan kan göra många oroliga inklusive mig själv men det finns andra alternativ t.ex. Open Web Analytics.

Denna open source programvara kan du ladda ner via deras hemsida för att installera det på ditt egna webbhotell vilket ger bara dig själv tillgång till all besökardata.

Nyckelfunktioner för OWA

 • Click heatmaps
  Denna funktion visar en karta över din hemsida och hur användaren klickar på din webbplats.
 • Musrörelser
  Nu har du möjlighet till att spela in hur en besökare navigerar på din hemsida genom att spela in en besökaren musrörelser för att sedan spela upp och se hur besökaren navigerade.

Slutsats

Valet är ditt huruvida du vill dela din besökarinformation med ett företag så som Google eller om du vill hålla all information för dig själv. Det finns fördelar med båda. Google Analytics är en väldigt enkelt installation där du bara placerar en liten kod på webbplatsen medans Open Web Analytics kräver en installation av programvaran innan man kommer i gång.

Men i slutändan så är båda dessa tjänster en viktig del av att driva en webbplats för att kunna förstå hur människor använder och navigerar på din hemsida.Dela artikeln med andra

Andra intressant artiklarna