» Status uppdatering - Tjänsten övervaka länkbyten är nu öppen för alla.
Vi övervakar just nu 34 länkbyten (öppen beta)

WebbhotellJakten

Registrera nytt konto | Glömt Lösenord

Startsida » Artiklar » Schemalagd säkerhetskopiering av MySQL-databaser

Schemalagd säkerhetskopiering av MySQL-databaser

Var ligger din backup?

Något som jag aldrig riktigt har varit förtjust i är att låta någon annan sköta mina databasbackuper vilket är förståeligt då fel uppstår av olika anledningar. Ett extremt scenario skulle kunna vara att serverhallen som din hemsida ligger hos brinner ner till grunden, detta är dock ett ganska extremt scenario och näst in till överdrivet men något annat liknande skulle kunna hända. Då är ju frågan var ditt webbhotell har din backup?. Tar du backup själv så har möjligheten till att beställa ett nytt webbhotell direkt när detta händer för att sedan lägga upp din hemsida igen med en sex timmar gammal databas.

Det kommer alltid kännas lite tryggare att ha en extra kopia av databasen om något skulle hända.

Jag kommer i den här artikeln berätta lite kort om vilka gratisverktyg du kan använda dig av när du ska göra en databasbackup. Idén är att backupverktygen ska ordna det på egen hand i olika tidsintervaller som du själv bestämmer. Då många webbhotell har restriktioner när det gäller shell-kommandon så ska vi försöka undvika detta.

BackupWordpress

Ni som använder er av Wordpress har det riktigt bra, med ett enkelt plugin som ni installerar via Wordpress kontrollpanel kan ni få backup utan någon direkt installation. Med det här plugin-programmet får ni både backup av alla filer samt databasen och får möjligheten att ställa in så att backupfilerna skickas till en e-postadress i intervaller om så önskas.

Bra funktioner

  • Möjligheten till att skicka backupfilerna till din e-post.
  • Du får möjligheten till att inkludera eller exkludera vissa filer/mappar.
  • Fungerar på webbhotell som har lågt satt PHP-minne.
  • Fungerar på både Windows och linux.
  • Väldigt enkelt att installera.

Adress: http://wordpress.org/extend/plugins/backupwordpress/

MYSQLDumper

För oss som inte använder Wordpress finns MySQLDumper vilket är ett skript som bygger på både PHP och Peal som tar hänsyn till PHPs "Dmaximum execution time". I och med skriptet inte är begränsat till PHPs "maximum execution time" så fungerar det här även på väldigt stora databaser.

MySQLDumper har väldigt många bra funktioner t.ex. kan du skicka din backup via e-post eller så kan du ställa in den till att skicka backup till en eller flera FTP-servrar.

MySQLDumper ger dig också möjligheten till att kunna återställa din databas via backupfilerna du har sparat ner genom några enkla knapptryck.

Positiva funktioner

  • Enkel installation.
  • Innan du startar en backup så får du alla parametrar så du inte missar något.
  • Möjligheten till att skicka din backup till flera ställen antingen via e-post eller FTP.
  • Systemlogg så du vet vad som händer.

Ett väldigt bra skript som jag kan varmt rekommenderar om du vill göra egen databasbackup dock tar den inte backup på dina andra filer.

Adress: http://www.mysqldumper.net/
Dela artikeln med andra

Andra intressant artiklarna