» Status uppdatering - Tjänsten övervaka länkbyten är nu öppen för alla.
Vi övervakar just nu 34 länkbyten (öppen beta)

WebbhotellJakten

Registrera nytt konto | Glömt Lösenord

Startsida » Artiklar » Schemalagd sĂ€kerhetskopiering av MySQL-databaser

Schemalagd sÀkerhetskopiering av MySQL-databaser

Var ligger din backup?

NÄgot som jag aldrig riktigt har varit förtjust i Àr att lÄta nÄgon annan sköta mina databasbackuper vilket Àr förstÄeligt dÄ fel uppstÄr av olika anledningar. Ett extremt scenario skulle kunna vara att serverhallen som din hemsida ligger hos brinner ner till grunden, detta Àr dock ett ganska extremt scenario och nÀst in till överdrivet men nÄgot annat liknande skulle kunna hÀnda. DÄ Àr ju frÄgan var ditt webbhotell har din backup?. Tar du backup sjÀlv sÄ har möjligheten till att bestÀlla ett nytt webbhotell direkt nÀr detta hÀnder för att sedan lÀgga upp din hemsida igen med en sex timmar gammal databas.

Det kommer alltid kÀnnas lite tryggare att ha en extra kopia av databasen om nÄgot skulle hÀnda.

Jag kommer i den hÀr artikeln berÀtta lite kort om vilka gratisverktyg du kan anvÀnda dig av nÀr du ska göra en databasbackup. Idén Àr att backupverktygen ska ordna det pÄ egen hand i olika tidsintervaller som du sjÀlv bestÀmmer. DÄ mÄnga webbhotell har restriktioner nÀr det gÀller shell-kommandon sÄ ska vi försöka undvika detta.

BackupWordpress

Ni som anvÀnder er av Wordpress har det riktigt bra, med ett enkelt plugin som ni installerar via Wordpress kontrollpanel kan ni fÄ backup utan nÄgon direkt installation. Med det hÀr plugin-programmet fÄr ni bÄde backup av alla filer samt databasen och fÄr möjligheten att stÀlla in sÄ att backupfilerna skickas till en e-postadress i intervaller om sÄ önskas.

Bra funktioner

  • Möjligheten till att skicka backupfilerna till din e-post.
  • Du fĂ„r möjligheten till att inkludera eller exkludera vissa filer/mappar.
  • Fungerar pĂ„ webbhotell som har lĂ„gt satt PHP-minne.
  • Fungerar pĂ„ bĂ„de Windows och linux.
  • VĂ€ldigt enkelt att installera.

Adress: http://wordpress.org/extend/plugins/backupwordpress/

MYSQLDumper

För oss som inte anvÀnder Wordpress finns MySQLDumper vilket Àr ett skript som bygger pÄ bÄde PHP och Peal som tar hÀnsyn till PHPs "Dmaximum execution time". I och med skriptet inte Àr begrÀnsat till PHPs "maximum execution time" sÄ fungerar det hÀr Àven pÄ vÀldigt stora databaser.

MySQLDumper har vÀldigt mÄnga bra funktioner t.ex. kan du skicka din backup via e-post eller sÄ kan du stÀlla in den till att skicka backup till en eller flera FTP-servrar.

MySQLDumper ger dig ocksÄ möjligheten till att kunna ÄterstÀlla din databas via backupfilerna du har sparat ner genom nÄgra enkla knapptryck.

Positiva funktioner

  • Enkel installation.
  • Innan du startar en backup sĂ„ fĂ„r du alla parametrar sĂ„ du inte missar nĂ„got.
  • Möjligheten till att skicka din backup till flera stĂ€llen antingen via e-post eller FTP.
  • Systemlogg sĂ„ du vet vad som hĂ€nder.

Ett vÀldigt bra skript som jag kan varmt rekommenderar om du vill göra egen databasbackup dock tar den inte backup pÄ dina andra filer.

Adress: http://www.mysqldumper.net/
Dela artikeln med andra

Andra intressant artiklarna