» Status uppdatering - Tjänsten övervaka länkbyten är nu öppen för alla.
Vi övervakar just nu 34 länkbyten (öppen beta)

WebbhotellJakten

Registrera nytt konto | Glömt Lösenord

Startsida » Artiklar » Kort guide till hur du enklast vĂ€ljer ett webbhotell

Kort guide till hur du enklast vÀljer ett webbhotell

Val av webbhotell

Idag finns det sÀkert nÀrmare 100 webbhotell och flera hundra tals planer att vÀlja mellan pÄ den svenska marknaden vilket gör att valet blir svÄrt för bÄde nybörjare och professionella.

Men det finns nÄgra enkla steg till hur du kan vÀlja rÀtt webbhotell för just ditt projekt för vare sig du letar efter ett nytt webbhotell eller ditt första webbhotell sÄ vill du fÄr ut sÄ mycket som möjligt för pengarna.

1) Plattformen - Operativsystem

Linux

En av de viktigaste punkterna Àr just plattformen och att bestÀmma vilken plattform som du ska anvÀnda bestÀms av din webbplats och dess teknik den Àr byggd pÄ, oftast Àr valet mellan Unix / Linux och Windows operativsystem.

SÄ tekniken bakom din hemsida kommer att bestÀmma vilken typ av plattform du bör vÀlja och hemsidor som har skapats med Microsoft-teknik sÄ som ASP, VB bör köras pÄ en Windows server medans webbplatser skapade i PHP, Perl eller Python bör köras pÄ ett Linux-baserat system.

2) Resurser & funktioner

NÀr du vÀl har valt din plattform Àr nÀsta steg att planera vilka funktioner du behöver för ditt projekt / webbsida. Detta Àr inte helt enkelt men vi kommer lista nÄgra viktiga funktioner och resurser du bör tÀnka pÄ inför valet av webbhotell.

Diskutrymme: Du vill ha tillrĂ€ckligt med diskutrymme för att fĂ„ plats med din hemsida samt ha möjligheten till att bygga ut ditt innehĂ„ll i form av t.ex. högupplösta bilder / filer med mera. Det kan Ă€ven vara en bra idĂ© att berĂ€kna in sĂ„ du kan lĂ€gga till fler hemsidor pĂ„ ditt webbhotellskonto utan att diskutrymmet tryter.

Bandbredd: Det Àr viktigt att bandbredden rÀcker till nÀr vÀl mycket trafik kommer till din hemsida. AnvÀnder du dig mycket av bilder eller liknande sÄ behövs det mer bandbredd men det Àr viktigt att du berÀknar ungefÀr vad du kommer att behöva. Skulle det i vÀrsta fall inte rÀcka till sÄ har oftast webbhotellen möjligheten till att öka bandbredden till en kostnad för ditt konto.

SÀkerhetskopior: Detta Àr en av de viktigaste funktionerna hos ett webbhotell och mÄnga webbhotell Àr inte tillrÀckligt tydliga hur deras backupsystem fungerar. Oftast vill man fÄ möjligheten till att ladda ner sÀkerhetskopiorna till sin dator men vissa webbhotell tillÄter inte tillgÄng till backupsystemet förutom nÀr det vÀl hÀnder nÄgot. Det Àr viktigt att du tar kontakt med webbhotellet om den hÀr informationen Àr bristfÀllig innan du gör ett val.

Uptime / TillgĂ€nglighet: Det hĂ€r kan vara svĂ„rt att kolla dĂ„ du inte direkt har nĂ„gon insyn till den hĂ€r datan men en bra idĂ© Ă€r att frĂ„ga webbhotellet om den hĂ€r datan. Vissa webbhotell publicerar upptiden /  tillgĂ€ngligheten publikt pĂ„ deras hemsida vilket kan vara en bra indikator att webbhotellet tar tillgĂ€ngligheten till deras tjĂ€nster pĂ„ allvar.

Antal extra domÀner: En annan viktigt funktion Àr extra domÀner för utöver den domÀnen du anvÀnder för att registrera ditt webbhotellskonto sÄ behövs det ofta möjligheten till att kunna lÀgga till fler domÀner / webbplatser under samma webbhotellskonto.

Databaser: Hur mÄnga databaser tillÄter webbhotellet och hur stora fÄr dem lov att vara och det Àr viktigt att du tar reda pÄ vilka typer som erbjuds pÄ webbhotellet.

Tekniker: PHP, ASP, Perl, Python ta reda pÄ vilka tekniker som erbjuds.

Cronjobs: Detta Àr en viktigt teknik som ger dig möjligheten till att köra script / program schemalagt i tidsintervaller enligt dina parametrar. Denna funktionen stöds inte av alla webbhotell och du bör ha som mÄl att försöka inkludera den hÀr funktionen nÀr du vÀljer webbhotell.

E-postkonton: Antal e-postkonton, har dem stöd för webmailklienter, POP3 med mera.

3) Kostnad

Stirra dig inte blind pÄ priset, billigast Àr inte mest prisvÀrt och dyrast Àr definitivt inte bÀst. Det Àr viktigt att du lÀser och gör undersökningar om webbhotellet, vad sÀger andra webbhotellskunder om webbhotellet?

Det kan vara en bra idé att titta pÄ webbhotell som erbjuder pengarna-tillbaka-garanti för dÄ har du möjligheten till att byta webbhotell utan att förlora nÄgra pengar. MÄnga webbhotell erbjuder ocksÄ pengarna tillbaka för ÄterstÄende tid nÀr webbhotellskonton avslutas.

4) KundtjÀnst & Support

KundtjÀnst

Kundservice Àr en aspekt som oftast undervÀrderas eller glöms bort tills det Àr för sent. 24/7 kundtjÀnst som krav i Sverige Àr svÄrt dÄ de flesta webbhotellen inte har det men det viktigaste Àr att Àven kunna nÄ kundtjÀnsten pÄ helgerna och Àven om det bara Àr nÄgra timmar pÄ helgerna som det Àr öppet sÄ bör möjligheten finnas.

En annan bra sak att titta efter Àr en sÄ kallad kunskapsdatabas eller en sÄ kallas FAQ (Frequently asked questions) pÄ hemsidan. Detta Àr en bra indikation pÄ nivÄn av kundservice och expertis du kan rÀkna med att fÄ.



Dela artikeln med andra

Andra intressant artiklarna