Så väljer du ett stabilt webbhotell
Att välja ett webbhotell för din webbplats kan ha en stor inverkan på prestanda och tillgänglighet för din webbplats. Väljer du ett bra webbhotell för att hantera din hemsida så flyter det på utan några större problem men om du väljer ett ostabilt webbhotell så kan du få mardrömsliknande upplevelser.
För att hitta ett stabilt webbhotell så bör du fundera på vilka krav du måste ställa på ditt webbhotell. Vilka krav du bör ställa beror på hur komplex din webbplats eller applikation är, samt hur mycket lagringsutrymme / bandbredd du behöver och så vidare.
Det bästa webbhotellet är det som uppfyller dina behov och ger den rätta balansen mellan kvalitet och värde.
Exempel på krav du bör ställa
Kundservice: En av de viktigaste delarna är kundservicen och nivån av service hos webbhotellet. Det måste vara enkelt att ta kontakt med leverantören när det väl händer något och det bör gå relativt snabbt. Ett bra tips är att på förhand ställa några frågor till olika leverantörer för att få en känsla av hur deras kundservice presterar.
Det är också viktigt att du provar att ringa deras telefonsupport då det händer att din hemsida går ner helt vilket även kan hända med din e-post kopplat till webbhotellet.
Stabilitet / tillgänglighet: Det absolut viktigaste delen hos ett stabilt webbhotell är tillgängligheten till din webbplats / applikation. Inget webbhotell kan garantera 100% tillgänglighet pågrund av att problem alltid dyker upp då och då.
Webbhotell skriver oftast ut deras upptid på hemsidan t.ex. 99.9% upptid. Detta är procentandel av tiden hemsidan är tillgänglig för besökare exklusive planerat underhåll.
Det bästa sättet att kontrollera tillgängligheten är att helt enkelt prova hemsidor som ligger hos webbhotellet under rusningstiden på kvällen och se vad som händer. Hemsidorna kan du oftast hitta direkt på webbhotellets hemsida under referenskunder.
Bandbredd: Mängden tillgänglig bandbredd för din hemsida att nyttja. Ju mer bandbredd desto större antal besökare kan din hemsida hantera. Idag är bandbredd så pass billigt så webbhotell erbjuder väldigt mycket bandbredd till sina webbhotellskunder och ibland även obegränsad bandbredd.
Driver du inte ett väldigt stor hemsida med väldigt många besökare så är detta ett krav du inte bör lägga ner någon större tid på.
Lagring: Lagringsutrymmet har blivit betydligt billigare de senaste åren och de flesta webbhotellen erbjuder en generös mängd utrymme. Det du ska kolla efter är vad för typ av applikation har tänkt använda dig av, kommer du att erbjuda filuppladdning så som uppladdning av bilder eller filmer så behöver du extra mycket utrymme.
Applikationer som bygger på användargenererat innehåll behöver oftast mer utrymme än webbplatser som styrs helt av administratören.
Backup: För att köra en hemsida stabilt hos ett webbhotell behövs det alltid någon form av backup. Om det skulle hända något med din webbplats eller att du råkar ta bort något som du vill ångra så måste du snabbt kunna få tag i dina backup filer för att snabbt kunna göra en återställning.
Kolla alltid upp vilka rutiner webbhotellet har med backup filer, det finns vissa webbhotell som tar betalt för att återställa backup filer när det är användaren själv som ligger bakom felet.
Skalbarhet: Möjligheten till att växa är ett måste och få en bra skalbarhet där du kan utöka resurserna som behövs för att driva in hemsida vidare är viktigt. När väl din hemsida / applikation växer vill du kunna skala upp resurserna för att få bättre prestanda, eventuellt kunna lägga till mer lagringsutrymme och bandbredd när det behövs.
Kontrollera så du väljer ett webbhotell med en flexibel miljö som är lätt att justera efter din webbplats behov.
Kontrollpanel: En annan viktig del är kontrollpanelen hos webbhotellet, det är här du kommer hantera allt som rör din webbplats så som databaser, hantera domäner, FTP och e-post med mycket annat.
Jag personligen försöker alltid välja webbhotell med cPanel då det är min favorit och det är den kontrollpanelen jag känner mig bäst hemma med. Se dock inte cPanel som den enda lösningen då det finns väldigt många bra liknande kontrollpaneler ute på marknaden.
Det är dock viktigt att kontrollpanelen är enkel och lättförståelig med ett bra gränssnitt, du ska inte behövs kontakta webbhotellet för att förstå hur den fungerar.
-
Säkerhet med SSL: Detta är speciellt viktigt om du har tänkt dig sälja produkter via din webbplats. Kunder vill kunna göra säkra transaktioner och dina kunder kommer inte gilla att du inte tar säkerheten på allvar.
Lösningen är att undersöka om ditt nya webbhotell erbjuder så kallad SSL Secure Sockets Layer som krypterar kommunikationen mellan två enheter.

Dela artikeln med andra
Andra intressant artiklarna
- Så säkrar du din WordPress-webbplats mot hackerattacker
- City Network lägger till 50 nya toppdomäner i sitt domänsök
- E-handel - Använda WordPress som Webbshop
- DDOS ett hot mot svenska webbhotell?
- Svenska webbhotell som erbjuder VPS - Virtual Private Server
- Kort guide till hur du enklast väljer ett webbhotell
- Vad är en Virtual Private Server - VPS
- Schemalagd säkerhetskopiering av MySQL-databaser