» Status uppdatering - Tjänsten övervaka länkbyten är nu öppen för alla.
Vi övervakar just nu 34 länkbyten (öppen beta)

WebbhotellJakten

Registrera nytt konto | Glömt Lösenord

Startsida » Artiklar » Vad Ă€r en Virtual Private Server - VPS

Vad Àr en Virtual Private Server - VPS

En virtual private server (VPS) Àr en av mÄnga virtuella servrar pÄ en dedikerad server, det kan jÀmföras med ett höghus dÀr varje lÀgenhet i höghuset Àr en virtuell server. Alla lÀgenheter ser annorlunda ut och varje person som bor dÀr bestÀmmer sjÀlv hur deras lÀgenhet ska se ut.

Friheten pÄ en VPS Àr ungefÀr som pÄ en dedikerad server och du fÄr administratör rÀttigheter till att styra din virtuella maskin vilket gör att du sjÀlv kan bestÀmma vilka typ av program du vill anvÀnda pÄ servern.

Resursdelningen sÄ som CPU, RAM och hÄrddiskutrymme delas oftast upp pÄ ett sÄdant sÀtt att du fÄr t.ex. en eller flera egna CPUer. Detta innebÀr att du fÄr en dedikerad CPU för ditt konto som du kan utnyttja eller maxa fullt ut om sÄ önskas vilket vore oacceptabelt pÄ delad hosting (Webbhotell).

NÀr ska jag vÀlja en VPS?

En VPS kan ses som ett mellanting mellan en dedikerad server och delad hosting (webbhotell). Oftast Àr det det ganska dyrt att flytta direkt till en egen dedikerad server och dÄ finns möjligheten till att köra pÄ en VPS istÀllet, detta ger dig betydligt mer resurser Àn vad en delad miljö skulle kunna erbjuda.

VPS finns i bÄde Linux och Windows sÄ saknar du kunskaper inom Linux sÄ har du möjligheten till att hyra en som kör Windows för att underlÀtta administrationen av din "server".

Saknar du kunskaperna till att administrera en VPS sÄ finns det Àven Managed VPS dÀr leverantören administrerar din virtuella privata server. Leverantören konfigurerar din server fullt ut och sköter hela driften samt installerar alla program / instÀllningar du önskar, priset blir nÄgot högre men det sparar dig eventuellt mycket tid.

En VPS Àr för dig som har vÀxt ur delad hosting och behöver mer resurser eller om du behöver en annan typ av konfiguration till din hemsida.

Fördelar med VPS

Som all typ av hosting sÄ finns det bÄde nackdelar och fördelar men allt kommer ner till vad som behövs och vilka parametrar som finns. Generell lista nedan.

  • Ett VPS-konto Ă€r avsevĂ€rt billigare Ă€n en dedikerad server.
  • MĂ„nga VPS-planer kan anpassas för att tillgodose dina behov sĂ„ att du betalar för vad du vill anvĂ€nda, men du behöver inte ta itu med nĂ„gra funktioner du aldrig kommer att behöva.
  • MĂ„nga VPS-planer Ă€r skalbara vilket innebĂ€r att du kan börja med den billigaste planen och för att sedan uppgradera din VPS-plan nĂ€r det behövs mer resurser, det finns ingen anledningen till att betala mer Ă€n vad du behöver.
  • Du fĂ„r full kontroll över ditt system och fattas det nĂ„got pĂ„ servern sĂ„ har du möjligheten till att installera det.


Dela artikeln med andra

Andra intressant artiklarna