» Status uppdatering - Tjänsten övervaka länkbyten är nu öppen för alla.
Vi övervakar just nu 34 länkbyten (öppen beta)

WebbhotellJakten

Registrera nytt konto | Glömt Lösenord

Startsida » Artiklar » Vad är en Virtual Private Server - VPS

Vad är en Virtual Private Server - VPS

En virtual private server (VPS) är en av många virtuella servrar på en dedikerad server, det kan jämföras med ett höghus där varje lägenhet i höghuset är en virtuell server. Alla lägenheter ser annorlunda ut och varje person som bor där bestämmer själv hur deras lägenhet ska se ut.

Friheten på en VPS är ungefär som på en dedikerad server och du får administratör rättigheter till att styra din virtuella maskin vilket gör att du själv kan bestämma vilka typ av program du vill använda på servern.

Resursdelningen så som CPU, RAM och hårddiskutrymme delas oftast upp på ett sådant sätt att du får t.ex. en eller flera egna CPUer. Detta innebär att du får en dedikerad CPU för ditt konto som du kan utnyttja eller maxa fullt ut om så önskas vilket vore oacceptabelt på delad hosting (Webbhotell).

När ska jag välja en VPS?

En VPS kan ses som ett mellanting mellan en dedikerad server och delad hosting (webbhotell). Oftast är det det ganska dyrt att flytta direkt till en egen dedikerad server och då finns möjligheten till att köra på en VPS istället, detta ger dig betydligt mer resurser än vad en delad miljö skulle kunna erbjuda.

VPS finns i både Linux och Windows så saknar du kunskaper inom Linux så har du möjligheten till att hyra en som kör Windows för att underlätta administrationen av din "server".

Saknar du kunskaperna till att administrera en VPS så finns det även Managed VPS där leverantören administrerar din virtuella privata server. Leverantören konfigurerar din server fullt ut och sköter hela driften samt installerar alla program / inställningar du önskar, priset blir något högre men det sparar dig eventuellt mycket tid.

En VPS är för dig som har växt ur delad hosting och behöver mer resurser eller om du behöver en annan typ av konfiguration till din hemsida.

Fördelar med VPS

Som all typ av hosting så finns det både nackdelar och fördelar men allt kommer ner till vad som behövs och vilka parametrar som finns. Generell lista nedan.

  • Ett VPS-konto är avsevärt billigare än en dedikerad server.
  • Många VPS-planer kan anpassas för att tillgodose dina behov så att du betalar för vad du vill använda, men du behöver inte ta itu med några funktioner du aldrig kommer att behöva.
  • Många VPS-planer är skalbara vilket innebär att du kan börja med den billigaste planen och för att sedan uppgradera din VPS-plan när det behövs mer resurser, det finns ingen anledningen till att betala mer än vad du behöver.
  • Du får full kontroll över ditt system och fattas det något på servern så har du möjligheten till att installera det.


Dela artikeln med andra

Andra intressant artiklarna