» Status uppdatering - Tjänsten övervaka länkbyten är nu öppen för alla.
Vi övervakar just nu 34 länkbyten (öppen beta)

WebbhotellJakten

Registrera nytt konto | Glömt Lösenord

Startsida » Artiklar » Webbhotell - Bästa kontrollpanelerna

Webbhotell - Bästa kontrollpanelerna

Vilken är den bästa kontrollpanelen? den frågan har nog många ställt och det finns inget enkelt svar på den frågan då det är mycket av en smaksak. Min personliga favorit är cPanel som är en av de absolut första kontrollpanelerna som kom ut på marknaden. Kolla vår lista över vilka webbhotell som erbjuder cPanel-kontrollpanel .

Förr tyckte jag personligen att cPanel var överlägset bäst när det kom till kontrollpaneler hos svenska webbhotell men andra kontrollpaneler hos webbhotell som inte kör cPanel har faktiskt blivit riktigt bra på den senaste tiden. Bland annat så har både Binero och City Network fått en väldigt bra kontrollpanel.

Det finns dock vissa krav man bör ställa på en kontrollpanel t.ex. är en bra domänhanterare där du kan enkelt kan administrera dina domäner vid behov.

Kravspecifikation

 • Domänhanterare
 • Databashanterare inklusive phpMyAdmin
 • E-post administration

Listan ovan är några av de grundkrav du bör ställa på en kontrollpanel hos ett webbhotell, saknar webbhotellet något av dessa så bör du kolla efter en annan leverantör. Grundkraven är absolut minimum för vad du behöver för att kunna administrera din hemsida / hemsidor utan att behöva kontakta supporten.

Sen finns det även extrafunktioner som alltid är bra dock har jag valt ut några som jag tycker väger tyngst.

Extrafunktioner

 • Cron jobs / schemalagda aktiviteter
  Med hjälp av schemalagda aktiviteter kan du köra en fil/adress på din hemsida vid en speciell tidpunkt t.ex. uppdatera någon form av statistik.
 • OneClick installer
  Installera färdiga paket så som Joomla, Drupal eller varför inte en e-handelsbutik PrestaShop, osCommerce.
 • Besökarstatistik
  Färdiga system som genererar avancerad besökarstatistik.

City Network - Kontrollpanel

City Network kontrollpanel

City Network har i dagsläget två olika kontrollpaneler dock så är det bara äldre kunder som använder den äldsta och dessa kunder planeras att flyttas till det nya nu under hösten 2013. Nya kunder får dock tillgång till den nya kontrollpanelen så du behöver inte oroa dig för att hamna på den gamla.

City Networks kontrollpanel liknar Bineros på många sätt och det är antagligen samma typ av kontrollpanel på båda webbhotellen fast med små designändringar.

Domänhanteraren är en no-brainer, den är väldigt tydlig / enkel och det är svårt att göra fel när man ska administrera sina domäner.

Kontrollpanelen har i stort sätt allt vad du kan tänkas behöva för att kunna administrera dina hemsidor på ett enkelt sätt utan att behöva kontakta supporten.

https://www.citynetwork.se/

Binero - Kontrollpanel

Binero - Kontrollpanel

Binero uppdaterade även deras kontrollpanel för ett par år sen och den nya kontrollpanelen är ett ordentligt lyft jämfört med den gamla. Som City Network så använder sig Binero av samma typ av kontrollpanel fast med ett lite annorlunda gränssnitt som ger en känsla av en bra struktur och användarvänlighet.

Även denna kontrollpanel kommer med trevliga verktyg så som OneClick installer som låter dig installera de flesta populära applikationer direkt till din hemsida, allt från blogg CMS till e-handelslösningar.

Kontrollpanelen kommer även med viktiga funktioner så som schemalagda aktiviteter, e-postkonton och en väldigt bra databashanterare.

http://www.binero.se/

Wopsa & Oderland - cPanel

Oderlands kontrollpanel

Wopsa och Oderland har valt att köra en väldigt beprövad kontrollpanel som har funnits sedan urminnes tider, lite överdrivet men cPanel var nog en av de absolut första på marknaden. cPanel må vara gammalt men utvecklingen har verkligen inte stannat upp utan detta är en väldigt modern kontrollpanel med alla de senaste verktygen du kan tänkas behöva.

cPanel har oftast en del funktioner som andra kontrollpaneler inte har men om dessa är nödvändiga kan diskuteras. Dock innehåller den alla funktioner som t.ex. City Network och Binero har i sin miljö.

Det fina med cPanel är att det är en tre lagers struktur dvs. administratör, återförsäljare och slutanvändare. Tyvärr erbjuder dock webbhotellen endast det sist nämnda oftast.

http://www.wopsa.se/

http://www.oderland.se/

Slutsats

I dag erbjuder webbhotellen så pass trevliga kontrollpaneler att det nästan kvittar vad man väljer för webbhotell, många har oftast samma funktionalitet. Hade denna artikeln skrivits för tre år sen så hade det sett väldigt annorlunda ut för då vara många kontrollpaneler väldigt bristfälliga hos många webbhotell.Dela artikeln med andra

Andra intressant artiklarna